Akció javaslatok ellenzéknek

Akció javaslatok ellenzéknek

Hogyan bontható vissza egy diktatórikus rendszer

ha a jogállamiság megőrzése is egy érték, amit meg akarunk tartani.

2019. október 28. - Vaki Vaki

A visszamenőleges jogalkotás problémájára nekem olyan ötletem támadt, ami már elegendően unortodox és felrúgja a merev visszamenőleges tiltást, de még nem rúgja fel az alapvető jogelvet, ugyanakkor már talán eléggé hatékony változás.
És igen, én elvárok legalább ilyen szintű "jogállamiság csűrés-csavarást" :)

"Az elévülési időbe nem számíthat bele olyan időszak, amiben a vádlott a legkisebb mértékben is képes volt korlátozni a jogi eljárásokat, a felelősségrevonást."

Békeidőben pl. ha a nyomozó nem látta el a munkáját mert érintett vagy korrumpálták. Vagy az ügyészről vagy a bíróról csak sok évvel később derül ki hogy részrehajtó volt valamiért.

Ha elég tágan vesszük, akkor a legutolsó kis korrupció támogató kisfideszesre is alkalmazható, mert részeként a rendszernek, egy kis csavarként azért védték a jog alkalmazása elől, mert támogatta a rendszerüket.

És én elvárom az ekkora szintű változást a jogalkalmazásban egy diktatúra lebontása után.

A bejegyzés trackback címe:

https://akcio-otletek.blog.hu/api/trackback/id/tr615268768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaki Vaki 2019.11.05. 08:50:56

A bűnszervezet olyan mint egy piramis.
És a tetején a legelvetemültebb vagy legokosabb, a legerősebb vagy leggátlástalanabb, esetleg egy köpcös áll. Mint El Chapo, vagy a miénk.

És egy piramis is összedől, ha köveket verünk ki belőle.
A mi esetünkben a legfontosabb, hogy igérjünk bűntetlenséget az alacsonyabb szintű kis bűnözőknek, ha terhelő bizonyítékokat szolgáltatnak a felettük levőkről és/vagy tanuvallomást tesznek ellene.
Ha meg nem, a törvény teljes szigorával nekik kell esni.

És máris összedől az egész piramis!

És valjuk be, tízezser számra vannak bűnpártolók, tevőlegesen a bűnt elősegítők és elkövetők.
Az egész fidesz maffia gépezet nem működhetne a szorgos hangy abűnözők nélkül.

Mindet amúgy sem lennénk képesek lecsukni. Foglalkozzunk azzal a pár százzal, akik a nagyhalak, akik mozgatják az egész gépezetet. Ha a kishalak kiszállnak és tanúskodnak, akkor a politikus és oligarcháit le lehet csukni, kivonni a forgalomból.

Persze a Polt probléma. De mivel maga is köztörvényes bűnöző, hiszen hivatali hatalommal visszaéléssel, bűnpártolással, bűnszervezetben közreműködéssel vádolható, egyszerűen le kell tartóztatni és az ügyészségen kihirdetni, hogy a kishalak mentesülhetnek, ha...

Másnapra az ügyészség fidesz hű vezetését lefejeztük, sőt, az ügyészek sietve akarják majd túlteljesíteni a vádakat a fidesz kishalak ellen, nehogy ők is látókörbe kerüljenek!

És ezzel vége a rendszernek, csak egyszer kell eljutni addig, hogy hatalomra kerüljön a demokratikus és jogállami igényű politika.

Sajnos szkeptikus vagyok.
süti beállítások módosítása