Akció javaslatok ellenzéknek

Akció javaslatok ellenzéknek

Az állam igérete a nyugdíjakkal, avagy meddig tart a becsület

2019. február 06. - Vaki Vaki

Volt egy olyan társadalmi megállapodás, ami szerint egy életen át dolgozol (az országért, a társadalomért) és fizeted az adóidat, betegbiztosításod és nyugdíjjárulékod.
Aztán, ha eljön az ideje, akkor az ország majd terólad gondoskodik.
Ezt a megállapodást rúgja fel a magyar állam (benne nagyon erős hatással a fidesz).
Ezután egy fiatal vagy azt választhatja, látva a "hazája" megbízhatóságát, hogy vagy elmegy külföldre, vagy leszarja az ilyen közmegegyezéseket és "annyit érsz, amennyit lopni tudsz".

Na ebből sem lesz szép élhető ország, pozitív jövőkép. Nem látom mitől lenne ezután itt keleteuropa Svájcja vagy keleteuropa Dániája.

Az állam, ha arra hivatkozik, hogy dolgozz halálig, nem kapsz semmit a nyugdíjbefizetéseidért, mert kiróvó felosztó, meg demográfia, az 'megöngyilkolja' a saját népe jövőjét. Hitét vesztett társadalom, akkor vége az országnak. Modern közgazdasági elméletek nem a nyersanyag és egyéb erőforrások vagy a tőke felől közelítenek már, hanem a gazdasági szereplők közötti bizalom és mindenféle szociológiai, társadalomtudományi és pszichologiai alapok felől. A játékelmélet nagyon megváltoztatta a gazdasági számítások racionaliitását.
Mert a valóságban az államnak sok-sok forrásból van bevétele, vagyis ha igéretet tett, akkor teljesítse. Az állam (különösen a kormány) az emberekért, a népért van... csak mindig elfelejti!

 

Az alap az volt, hogy az ország nem adja oda a megtermelt értékből téged megillető részt (amiből felhalmozhattál volna, tartalékolhattál volna).
Vagyis szerződtünk, hogy majd szociális ellátásban adja meg azt a pénzt, amit elvont.
Csődbe ment az állam, elveszetette a lehetőségét is, hogy átcsoportosítson és betartsa az igéretét?
Nem!

Demagógoskodom kicsit: marhaságokra herdálja el a létező pénzt, pl. stadionokra és haverok luxusára, hobbyjára, de nem állja az igéretét.

Én részemről azt tanácsoltam a gyerekeimnek, menjenek másik országba, próbálják ki azt, ahol stabilabbak a társadalmi viszonyok, ahol némi becsülete még van a szerződéses fegyelemnek, az igéreteknek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akcio-otletek.blog.hu/api/trackback/id/tr514611030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaki Vaki 2019.02.06. 11:51:44

Az én jövőképem, társadlom víziómban:

Az "Inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl!" (Egri Csillagok.... még annó bemagoltattak egy nagy fejezetet belőle).

A világ megváltozott, nem sok ember kellene, hanem kevesebb de jól képzett, nagy hozzáadott értéket teremteni képes.

Az idősekkel meg nincs baj, maguktól "kikerülnek" a rendszerből, idővel :)

Ami nagyon fontos. Ha a valóban értékes, tevékeny és hasznos fiatalokat meg akarjuk tartani, akkor azoknak bízni kell az országban!

Ez a modern közgáz. Ha nincs bizalom, lehetsz te akármekkora spiller, elkerül az üzlet. Mára globálisan vannak verseníytársak, szépen túllépnek rajtad.

Márpedig van a régi mondás. Ahogy egy társadalom bánik az állatokkal/öregekkel az jó iránymutatás a fiataloknak, hogy mire számíthatnak.

Vagyis ha "embertelen" egy társadalom (ez meg az), akkor a fiatal ha okos (vagyis potenciálisan értékes), akkor nem bízik meg abban az országban, társadalomban és továbblép.

Majd másoknak termeli az értéket!

Nekünk meg marad a sok, nagyon sok "fiatal", de alkalmatlan.

Mindne államnak állandóan egyensúlyoznia kell a bevételekkel, kiadásokkal, az adók felhasználásával. Ha rosszra fordítja azt, az visszaüt.

A mi esetünkben a rendszerváltás utáni ámokfutás, az utolsó fidesz érát külön kiemelve, akkora sebeket ütött a társadalmi békén, vagyis a jövőképen, ami az ország lecsúszását, hosszútávon teljes bukását hozza el: én így látom!

A gyerekeimnek meg ugyanúgy egy élete van, nem szeretném ha a semmiért, a hiábavaló küzdelemért áldoznák fel, itt.
süti beállítások módosítása