Akció javaslatok ellenzéknek

Akció javaslatok ellenzéknek

Árszabályzás? Profitkontrol!

2021. június 11. - Vaki Vaki

Én nem az árakat akartam szabályozni, hanem az árképzés módját!
Ez meg szinte kötelező kell legyen minden monopol, kvázimonopol, monopolisztikus vagy csak kartelgyanús tervékenységeknél.
Az igazi szabadpiaci verseny (a Smith féle) az a szabad árképzés példája, de egyben a kvázi végtelen versenytárs léte és ezzel a piac működésének példája. Ahol a vevő valóban szavaz a pénzével, szabadon, sok piaci szereplő közül választva.
De a modern világ szinültig van példákkal, ahol pl. a tőkeigény miatt vagy természetes monopolium okán (pl. a frekvenciák száma) vagy technologiai alapon (no meg hiányos állami versenyszabályok okán, ami vagy csak hülyeség, vagy korrupció-lobby okból áll fenn vagy végső esetben maguk a piaci szereplők teszik zsebre a törvényhozást, finanszírozzák a politikát).
Szóval egy monopolisztikus, versenyproblémás piacon kell piaci szabályozás, akár profitmaximalizálás, akár árképzési szabályok, akár szigorú tevékenység kontrol.

A bejegyzés trackback címe:

https://akcio-otletek.blog.hu/api/trackback/id/tr5216589128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása