Akció javaslatok ellenzéknek

Akció javaslatok ellenzéknek

Kétpárti váltógazdaság

Bár inkább ne!

2019. november 15. - Vaki Vaki

Én nem hiszek benne és nem szeretném a két nagy párt váltógazdálkodását.
Tudom megfelelelő politikai kultura kell a kompromisszumos kormányzáshoz, ahol akár tucatnyi pártnak is van hely, csak ugye az a politikai kultura.
No de ha mindenki a pártok felé maximalista én a választók felé is az lennék.
Hagy legyen már választék, a hibázókat ne kelljen kényszerből kerülgetni, ki lehessen rugni, mert "van másik" és főként még tucatnyi párt sem képes a valóságban teljesen lefedni a politikai eszmék terét.

Például azért lehetne vitatkozni, hogy az USA-ban milyen jól működik a kétpártrendszer. :)

De tény hogy a kétpártrendszerhez feltétel egy stabíl fékek és egyensúlyok rendszere, komoly hatalom ellenörző sajtó, stb.

És még!!

Akkor működhet a kétpárt rendszer ha lefedi a teljes társadalmat, ehhez pedig kell egy erős, jól szervezett civil (NGO) másodvonal. Amelyik tömöríti a társadalom különböző csoportjait és argumentálni képes a kisközösségi érdekeket.
Ezek az NGO-k tárgyalnak a két nagy párttal, egyeztetik érdekeiket és a pártok céljait, igéreteket , szakmai kompetenciát követelnek meg a pártoktól, hogy aztán tájékoztatni tudják a tagságukat, hogy melyik párt mit igér, mennyiben és hogyan felel meg a társadalmi mikrocsoport érdekeinek.
Egyben tulajdonképpen valamely párt témogatása mellé áll, szigorúan szakmai alapon, de ez csak elvi, hiszen a tagjai azok, akik az információk birtokában szabadon választhatnak pártot. De a nagy pártok akkor sem hanyagolhatják el ezt az egyeztetést, hiszen sok választójuk múlhat rajta.

Egy ilyen rendszer, egy alap a kétpártrendszerhez, kiépítése talán semmivel nem kisebb feladat, mint a sok pártot rábírni az egészséges, kompromisszomok merntén szerveződő politikai munkára.

A bejegyzés trackback címe:

https://akcio-otletek.blog.hu/api/trackback/id/tr2215307002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása